Mijn visie

Zoals aangegeven ben ik aangesloten bij gastouderbureau Pollewop. Ik hou mij aan het pedagogisch beleidsplan van het bureau. Maar uiteraard heb ik ook zelf ideeën over opvoeding. Op deze pagina vindt u de punten die ik zelf erg belangrijk vind bij de opvang van uw kind.

Rust, reinheid en regelmaat.

De meeste kinderen vinden het heel fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Ook ikzelf merk dat ik het fijn vind om een vaste dagindeling te hebben. Dat betekent uiteraard niet dat er geen ruimte is voor spontaniteit. Uitstapjes, activiteiten rond feestdagen of verjaardagen zijn een leuke afwisseling van de dagelijkse activiteiten.

Niks moet, Alles mag!

Uiteraard zijn er een aantal dingen die wel “moeten”. We eten met zijn allen aan tafel, we ruimen het speelgoed gezamenlijk op en als we met zijn allen naar de speeltuin gaan, kun je niet alleen binnen blijven. Maar qua activiteiten geef ik kinderen zelf de keuze wat ze willen. Ze mogen zelf kiezen waar ze mee spelen. Heb ik een knutsel bedacht, maar wil uw kind daar niet aan mee doen? Misschien wil het er wel gezellig bij zitten maar liever wat anders maken of gaat het liever spelen. Ik vind het vooral belangrijk dat kinderen ontspannen kunnen zijn en plezier hebben in wat ze doen.

Communicatie

Het is heel prettig om te begrijpen wat een kind wil of wat het bedoelt. Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo, en ook op het gebied van spraak loopt dat bij ieder kind anders. Als (gast)ouder kunnen we ze wel helpen te leren communiceren. Ik praat veel met de kinderen, we zingen samen liedjes en mijn eigen favoriete onderdeel is (voor)lezen. We gebruiken woorden om aan te geven dat we iets willen of het ergens niet mee eens zijn. Is er iets? Zeg het! Wil je iets? Vraag het! Zeker voor jonge kinderen is dit een proces waarin ze moeten groeien. En uiteraard verwacht ik niet van uw kind dat hij dit uit zichzelf kan. Ik zal de kinderen hierin begeleiden.